Mesane (İdrar Kesesi) Kanseri
- Anasayfa
- Mesane (İdrar Kesesi) Kanseri
Mesane Kanseri, mesanenin (idrar kesesi) yapısını oluşturan hücrelerden köken alan bir kanser türüdür.. Mesane Kanseri Amerika Birleşik Devletleri’ne ait verilere göre en sık görülen altıncı kanserdir. Yıllar içerisinde görülme sıklığı artmış da olsa , gelişen teknoloji ve tedavi yöntemleri sayesinde hastalığa bağlı ölüm oranları azalmıştır.
Mesane; böbreklerde üretilip, üreterler (idrar kanalı) aracılığı ile taşınan idrarın işeme gerçekleşinceye kadar biriktirildiği depo şeklinde bir organdır. Basitçe bir tarifle mesane 3 tabakadan oluşur. En iç tabakasında idrarla direk temas halinde bulunan mesane epiteli, epiteli saran ve işeme sırasında kasılarak mesanenin boşaltımını sağlayan kas tabakası (detrüsör lifleri) ve en dış tabakada kas tabakasının üzerini örten seroza olarak adlandırılan tabakalr birleşerek mesaneyi oluşturur.
Mesane Kanserinde Risk Faktörleri
Mesane kanserinin gelişimi için bilinen en önemli risk faktörü sigara kullanımıdır. Sigara kullanımıyla akciğerler aracılığıyla kana geçen kanserojen maddeler böbreklerden süzülerek idrar içerisinde geçer ve mesanede birikir. İdrarla beraber mesanenin iç kısmını kaplayan epitel dokusuna temas ederek kanserojen etkisini gösterir. Boya gibi çeşitli kimyasalların da mesane kanseri gelişiminde etkili olduğu yapılan araştırmaların sonucunda ortaya konulmuştur.
Mesane Kanserinde Belirti ve Bulgular
Mesane kanseri için en tipik belirti idrarda genellikle ağrısız olarak pıhtılı veya pıhtısız kanama (makroskopik hematüri) görülmesidir. İdrardaki kanama bazen gözle görülebilecek düzeyde olmayıp yapılan idrar tahlilinde de saptanmış(mikroskobik hematüri) olabilir. İdrarda saptanan kanamalar kanser nedeniyle olmamakla birlikte mesane kanseri açısından ciddiyetle incelenmelidir. Kanama haricinde ise nadiren sık idrara çıkma ve idrar yaparken yanma şikayetleri mesane kanserinin belirtileri olabilir.Bu belirtilerin sebebi kasner hücrelerinin mesane yüzeyinde rahatsız edici(irritasyon) odaklar oluşturmasıdır.
Mesane Kanserinde Tanı
Şikayetleri buna uyan ve idrar tahlilide de kasnerden şüphelenilen hastalarda İdrar yollarının görüntülenmesi için ultrason veya ilaçlı tomografi çektirilir. Bu tetkikleri normal olan fakat klinik olarak kanser şüpesi olan hastalarda kesin tanı yöntemi sistoskopi ve doku biyopsisidir.
Sistoskopi optik bir alet aracılığı ile idrar yolundan girilerek mesane içerisinin kamera ile görüntülenmesidir. Gelişen teknoloji ile poliklinik şartlarında anestezi ve ek hazırlık ihtiyacı olmaksızın fleksible cihazlarla sistoskopi işlemi yapılabilir.
Çıplak gözle saptanamayan yüzeyel tümörlerin tespitinde, hastadan alınan idrar örneği özel işlemlerden geçirilerek mikroskop altında tümör hücrelerinin araştırıldığı idrar sitolojisi gibi yardımcı tetkiklerden de faydalanılabilir.
Doku örneklemesi ile mesane kanseri tanısı alan hastalarda tüm vücut çeşitli görüntüleme teknikleri ile taranarak, kanserin başka doku ve organlara yayılım yapıp yapmadığı da değerlendirilir.
Mesane Kanserinde Tedavi
Mesane kanseri tanısı konan hastalarda tespit edilen tümörler özel kameralı bir sistem aracılığı ile ameliyat edilir. Bu işlem vücutta herhangi bir kesi yapılmaksızın idrar kanalından girilerek yapıldığı için “Trans Üretral Rezeksiyon (TUR)” olarak adlandırılmaktadır. TUR sonrasında elde edilen tümör dokusu patolojiye gönderilerek incelenmesi sağlanır ve böylece kanserin mesanedeki yayılımı ve tipi hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olunabilir.
Mesane kanserinin nihai tedavisi planlanırken tümörün mesanedeki yerleşimi, tümörün patolojik derecesi, tümörün mesanede hangi tabakaları tuttuğu, mesane dışı organlara yayılım yapıp yapmadığı ele alınır. Ayrıca planlanacak tedavide hastanın yaşı ve mevcut sağlık durumu göz önünde tutulur.
Mesane kanserlerinin çoğunluğu tanı anında sadece mesane epitelini tutmuş olup kas tabakası tutulumu gerçekleştirmemiştir. Bu tip mesane kanserine yüzeyel mesane kanseri denilir ve TUR ameliyatı çoğu durumda tedavi için yeterlidir. Yüzeyel yerleşimli ancak patolojik derecesi yüksek olan vakalarda TUR ameliyatına ek olarak mesane içerisine sonda aracılığı ile vücudun bağışıklık yanıtını arttırarak tümör dokusunda tahribata yol açan BCG (verem aşısı) veya mitomisin gibi kemoterapi ilaçları verilebilir. Hasta, tümörün tekrarlama olasılığına karşı belirli aralıklarla sistoskopi ve diğer görüntüleme yöntemleri ile takip edilir.
Mesanenin iç tabakasında bulunan epitel dokusunu geçerek kas tabakasını tutmuş olan tümörlerin tedavisinde ise TUR ile kazıma işlemi yetersiz kalmaktadır.Bu hastalara uygulanması gereken ameliyat esanenin tamamının çıkarıldığı “Radikal Sistektomi” ameliyatıdır.
Radikal Sistektomi ameliyatında erklerde prostat bezi, kadınlarda da rahim mesane ile birlikte çıkartılır. Mesane çıkarıldıktan sonra farklı idrarın depolanması için farklı yöntemlerle hastanın ince bağırsakları kullanılarak yeni mesane yapılabilir. Bu ameliyat klasik olarak açık yöntemle yapılabildiği gibi daha minimal invaziv olarak “Robotik Yöntem”le de yapılabilir.
Mesanenin dış tabakasının (seroza) da tutulduğu veya mesane dışındaki uzak organlara kanserin yayılımının saptandığı durumlarda ise cerrahi yöntemler tercih edilmemekte, sistemik kemoterapi veya radyoterapi tedavi seçenekleri olarak kullanılmaktadır.
Sed tempus est vehicula nisl aliquet laoreet. Nulla quis scelerisque ipsum. Maecenas commodo et mi id iaculis. Nulla aliquet ipsum eu justo facilisis, id euismod leo hendrerit.
Sed tempus est vehicula nisl aliquet laoreet. Nulla quis scelerisque ipsum. Maecenas commodo et mi id iaculis. Nulla aliquet ipsum eu justo facilisis, id euismod leo hendrerit.
Sed tempus est vehicula nisl aliquet laoreet. Nulla quis scelerisque ipsum. Maecenas commodo et mi id iaculis. Nulla aliquet ipsum eu justo facilisis, id euismod leo hendrerit.
1984 yılında Konya’da doğdu. Tıp fakültesi eğitimini 2002-2008 yılları arasında Hacettepe Tıp Fakültesi’nde yaptı.
© 2022 Doç. Dr. Eymen Gazel Tüm Hakları Saklıdır - Designed By Medya Pamir