Varikosel
- Anasayfa
- Varikosel
Varikosel, erkeklerde sperm üretiminin gerçekleştiği testislerden etrafında bulunan toplardamarların (venöz damarlar) genişlemesi ile meydana gelen bir hastalıktır. Uzun süre ayakta duran hastalarda gelişen bacak varisleri ile benzer bir mekanizmayla gelişir.Fakat etkilenen organ olan testisler olduğundan uzun vadede kısırlık gibi önemli sorunlara yol açabilmektedir.
Varikosel, erkeklerde kısırlığın (infertilite) en sık sebebidir. Yapılan araştırmalarda kısırlık nedeniyle hekime başvuran erkek hastaların yaklaşık %30-40’ında tespit edildiği ortaya konulmuştur.Venöz yapılardaki bozulmanın ardından bu bölgede biriken kanın testislerde ısı artışına yol açması ve kirli kan içerisinde bulunan toksik maddelerin uzaklaştırılamaması gibi nedenlerle testis dokusu olumsuz etkilenmekte ve dolayısıyla sperm üretim süreci zarar görmektedir.
Belirtileri
Anatomik farklılıklar nedeniyle çoğunlukla sol tarafta tespit edilebilmesine rağmen iki tarafta da görülebilmektedir. Klinik olarak sıklıkla kasıklardan testise doğru uzanan ağrı veya şişlik şeklinde belirti verebilir. Varikosel ağrısı uzun süre ayakta durma, ağır egzersiz, cinsel ilişki veya uzun süreli yürüyüş durumlarında artış gösterebilir.
Uzun süreli varikosel olgularında testis boyutunda küçülme(atrofi) de gelişebilir. Nadiren de olsa kronik varikoselde görülen testis boyutlarındaki küçülme erkeklik hormonu olan testosteronun üretimini azaltabilir. Bu durum hastada cinsel istekte azalma ve şertleşme (ereksiyon) bozukluklarına sebep olabilir.
Tanı ve Derecelendirme
Hekim tarafından yapılan fizik muayene ve “Skrotal Renkli Doppler Ultrasonografi” ile tanısı konulur. Fizik muayene bulgularına göre 3 farklı derecesi vardır.
Derece I : hasta ayaktayken yapılan muayene sırasında ıkınma veya öksürme gibi karın basınç artışının sağlandığı durumlarda tespit edilebilebilir.
Derece II : karın içi basınç artışı olmaksızın istirahat halinde ele gelen damar genişlemeleri tespit edilir.
Derece III: hasta ayakta dururken çıplak gözle dışarıdan fark edilebilen genişlemiş toplardamar yapıları mevcuttur.
Tedavi
Fizik muayene sırasında testislerin kıvamı ve boyutları da ayrıca not edilir. Spermiogram olarak adlandırılan, menideki (ejekülat) sperm hücrelerinin sayısının ve kalitesinin ölçüldüğü bir testle sperm kalitesi kontrol edilmelidir. Sperm sayısında azalma, spermlerin şekil (morfoloji) bozuklukları ve sperm hareketlerinde azalma tespit edilebilmesi bu varikoselin cerrahi yollarla tedavi edilmesi gerektiğinin göstergeleridir.
Varikosel tespit edilen spermogram parametreleri bozulmamış ancak ağrısı olan hastalarda, ameliyat sonrası dönemde ağrının devam edebilmesi riski nedeniyle öncelikli olarak ameliyat düşünülmemelidir.
Ameliyat olması önerilen hastalar; spermogram tetkikinde bozukluk saptanan hastalar, daha önceki dönemde çocuk sahibi olmasına rağmen şu an çocuk sahibi olamayan hastalar ve zaman içerisinde kötüleşme ihtimali olması nedeniyle yüksek dereceli varikoseli olan hastalar olarak sıralanabilir. Testislerde ve kasık bölgesindeki ağrısı diğer yöntemlerle geçmeyen hastalarda da varikoselektomi ameliyatı yapılabilir.
Mikroskopik Varikosel Ameliyatı
Bu ameliyatta cilt dokusu yaklaşık 3 cm’lik bir kesi ile açılır. Testise giden damarlar ortaya konulur. Genişleyerek özelliğini kaybetmiş olan damarlar bağlanarak ortadan kaldırılır. Bu aşamada testise temiz kan götüren atardamar (arter), testisin lenf akımını sağlayan lenfatik damarlar ve testisten spermleri taşımakla görevli olan vaz deferens adı verilen kanal dikkatle korunur. Bu yapıların bazılarının gözle görülemeyecek kadar küçük olması sebebiyle ameliyatın özel bir cerrahi mikroskop kullanılarak yapılması çok değerlidir. Bu yöntemle yapılan cerrahinin başarı şansı yüksekken , gelişebilecek olası komplikasyon ihtimali de azdır..
Ameliyat Sonrası İyileşme
Ameliyattan sonra bir günlük istirahat sonrası günlük faaliyetler yerine getirilebilir. Yaklaşık 2 hafta sonra ise tamamen normal hayata dönülebilir. Ameliyat sonrası dönemde 3. ayda spermiogramda düzelme olması beklenir.
Sed tempus est vehicula nisl aliquet laoreet. Nulla quis scelerisque ipsum. Maecenas commodo et mi id iaculis. Nulla aliquet ipsum eu justo facilisis, id euismod leo hendrerit.
Sed tempus est vehicula nisl aliquet laoreet. Nulla quis scelerisque ipsum. Maecenas commodo et mi id iaculis. Nulla aliquet ipsum eu justo facilisis, id euismod leo hendrerit.
Sed tempus est vehicula nisl aliquet laoreet. Nulla quis scelerisque ipsum. Maecenas commodo et mi id iaculis. Nulla aliquet ipsum eu justo facilisis, id euismod leo hendrerit.
1984 yılında Konya’da doğdu. Tıp fakültesi eğitimini 2002-2008 yılları arasında Hacettepe Tıp Fakültesi’nde yaptı.
© 2022 Doç. Dr. Eymen Gazel Tüm Hakları Saklıdır - Designed By Medya Pamir